6–та Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека».

15 листопада 2019

 

Всі учасники конференції (96 осіб, здобувачів та викладачів кафедри), працювали під гаслом «Її величність - технологія оздоровчих продуктів», оскільки всі ми причетні до розроблення, конструювання та способів отримання оздоровчих харчових продуктів, які на світовому ринку позиціонуються як «корисні для здоров’я».

У вітальному слові завідувач кафедри Сімахіна Г.О. підкреслила пріоритетність даного напряму у розвитку харчових технологій, зазначивши, що в нинішніх умовах та, й мабуть, на сотні років наперед зберігатиметься і розширюватиметься світовий тренд здорового харчування та натуралізації харчових продуктів, дієтичних добавок, поліфункціональних збагачувачів.

І у зв’язку з цим саме нинішньому поколінню технологів з оздоровчого харчування судилося започаткувати цей тренд в Україні і постійно розвивати його, орієнтуючись на світові стандарти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Літвинчук Світлана Іванівна, завідувач кафедри фізики. Світлана Іванівна підкреслила взаємну зацікавленість наших кафедр у проведенні спільних робіт, як з точки зору поліпшення навчального процесу здобувачів, так і виконанні наукових досліджень, передусім пов’язаних із вдосконаленням фізичних методів аналізу харчової сировини і отриманих з неї продуктів.

Студенти, особливо молодших курсів мали нагоду ознайомитись з основними віхами започаткування напряму оздоровчого харчування та підготовкою кадрів на кафедрі технології оздоровчих продуктів:

  • 1987 рік – поява функціональних продуктів у Японії.
  • 1992 рік – Міжнародна конференція в Римі з питань харчування. Вперше прозвучав термін “здорове харчування”.
  • 1999 рік – відкриття в УДУХТ нової спеціальності.
  • 2001 рік, 1 вересня – наказ про створення кафедри технології оздоровчих продуктів.
  • 2005-2019 роки – підготовлено понад 400 технологів з оздоровчого харчування принципово нової формації.
  • Сьогодні – “Революція оптимального здоров’я”.
  • Завтра і назавжди – світовий тренд здорового харчування і натуралізованих харчових продуктів.

Завідувач кафедри відзначила спорідненість між технологією харчування та медичними технологіями з точки зору шляхів і методів забезпечення належного стану здоров’я українців.

Було заслухано доповіді аспірантів та асистентів кафедри Світлани Камінської, Ірини Ясінської та Світлани Краєвської, результати виконання магістерських робіт здобувачів кафедри 2 курсу навчання, та здобувачів молодших курсів.

У конференції прийняли участь навчальні заклади: Тернопільський національний економічний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, ФГБОУ ВО «Московский государственный университет пищевых производств» (Москва, Росія), Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж, а також Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України.

Про універсальність технологій оздоровчих продуктів свідчить перелік тем, за якими проголошено доповіді на конференції. Вони стосуються створенню нових харчових продуктів та напоїв функціонального призначення на традиційних харчових основах.

Тому одні доповіді присвячені створенню нових хлібобулочних та кондитерських виробів, інші – молочних, а також нових безалкогольних харчових продуктів.

Найкращими визнано доповіді Камінської Світлани, здобувача магістранта Коберник Інни та здобувача 3 курсу Межибовського Олександра.

За результатами проведення конференції прийнято резолюцію, основною складовою якої є визначення подальших шляхів розвитку харчової промисловості в Україні, представлених такими напрямами:

1. Подолання протиріччя між об'єктивною необхідністю зниження енергетичної цінності раціонів та застарілими уявленнями щодо корисності висококалорійних продуктів.

2. Наявність мінорних компонентів (регуляторних) як основний чинник ефективного використання макро- і мікронутрієнтів.

3. Налагодження випуску продуктів спеціального призначення.

4. Розвиток індустрії здорового харчування, з точки зору медицини – дієтологічна допомога населенню.

5. Розширення випуску продуктів для ентерального харчування.

6. Зміна стереотипів вітчизняних виробників – припинення використання небезпечних харчових штучних добавок у харчових продуктах, особливо для дітей. 

7. Здорове харчування – для всіх громадян і необхідного рівня продовольчої безпеки.

8. Продукти для здорового харчування – індикатори стилю життя, чинники позитивних емоцій, краси, здоров’я та активного творчого довголіття.

9. Запровадити в Україні тренд натуралізації харчових збагачувачів і харчових продуктів.

10. Істотно збільшити обсяги використання місцевих сировинних ресурсів.

11. Інтенсивний розвиток індустрії здорового харчування; здорове харчування – реалізації мрії усіх поколінь про ідеальну їжу, яка є ліками.

12. Розроблення і застосування технічно досконалих систем контролю якості сировини і продукції та систем управління якістю. 

13. Відповідність нової продукції світовим тенденціям розвитку індустрії здорового харчування.

 

 

    НОВИНИ

    mobilbahis, tipobet, artemisbet, bet reviews, canlı casino, lisansli casino siteleri, canlı bahis, lisansli bahis siteleri, kacak bahis siteleri, youwin, sekabet, tempobet, protez saç, protez saç ünlüler, protez saç fiyatı,
    r57 shell