Від теорії – до практики

27 жовтня 2017

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів, асистенти Світлана Халапсіна та Ірина Ясінська провели виїзне лабораторне заняття з дисципліни «Основи кріогенних та сушильних технологій» для студентів 3 курсу Начально-наукового інституту харчових технологій, що навчаються за спеціалізацією «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», в рамках 20-ї головної продовольчої виставки WorldFood Ukraine 2017.

У виставці брали участь 135 компаній-учасників з України, Італії, Іспанії, Ірану, Нідерландів, Германії, Латвії, Малайзії, Південної Кореї, Румунії, Туреччини, Шрі-Ланки.

На виставці були представлені продукти харчування: бакалія, зернопродукти, макарони, соуси, масла, приправи, спеції, молоко, молочна продукція, сири, морозиво, олійно-жирова продукція, м'ясо, м'ясні продукти, ковбасні вироби, птиця, яйця, риба, рибні продукти, морепродукти, свіжі і консервовані фрукти і овочі, гриби, солодощі, кондитерські та хлібобулочні вироби, горіхи, сухофрукти, насіння, мед, снеки, алкогольні та безалкогольні напої, кава, чай, какао, інгредієнти, консерванти, стабілізатори, згущувачі, ферменти, барвники, обладнання та упаковка, спеціалізовані видання.

Студенти ознайомилися з Алеєю Новинок – це нові продукти харчування, напої, обладнання для виробництва харчових продуктів та упаковки. Найбільше вразили сублімовані фрукти, чорний часник, екструдовані спеції та овочі, а також свіжозаморожена спіруліна.

Сублімовані фрукти з Південної Кореї вразили всіх чудовим смаком, натуральним запахом і повною збереженістю форми фруктів. Сублімаційна сушка забезпечує збереження всіх без винятку корисних властивостей і органолептичних характеристик продуктів.

Сублімовані продукти можуть широко використовуватися як у якості продуктів швидкого приготування, так і в якості промислових напівфабрикатів у кондитерській, харчоконцентратній, м'ясомолочній промисловості, а також є оптимальним варіантом забезпечення їжею в тривалих походах і поїздках.

Чорний часник виробляється методом природної ферментації і має унікальні корисні властивості і неповторний смак. Його виготовляє українська компанія Mr. Garlic. У виробництві використовують тільки високоякісний натуральний часник без добавок, консервантів або ароматизаторів. Це одночасно унікальна харчова добавка та самостійна екзотична їжа з неповторним смаком та ароматом. Він містить вітаміни, мінерали, є одним із найбагатших джерел антиоксидантів, тому ефективно підвищує імунітет, перешкоджає старінню.

Чорний часник - це звичайний натуральний часник, ферментований при певній температурі та вологості. Для цього він протягом 50 днів знаходиться в спеціальних умовах. В цей час відбувається ферментація, з участю вуглеводів і амінокислот у його складі. В процесі дозрівання утворюється меланоїдин, який і надає продукту чорний колір.

Сухі повітряні екструдовані натуральні спеції та овочі (часник, цибуля, базилік, морква, паприка), які виготовляє Завод готових сніданків «AERO-Z», мають у 5 разів меншу вагу на об’єм продукту, що робить їх економічно раціональнішими для використання, мають більший строк придатності та покращені органолептичні показники.

Свіжозаморожена спіруліна ООО «Фуд Фактори» - синьо-зелені одноклітинні прісноводні водорості спіралевидної форми, миттєво заморожені і гігієнічно упаковані. Спіруліна має нейтральний, слабо виражений запах і смак водорості. У складі напоїв і страв смак спіруліни неможливо виділити. У білку спіруліни містяться всі незамінні амінокислоти, вона багата вітамінами, макро- і мікроелементами. Вона розфасована в порційну герметичну упаковку, яку зручно не тільки зберігати вдома, а й брати з собою куди завгодно.

Під час відвідування виставки студенти взяли участь у дегустації принципово нових продуктів оздоровчого призначення.

Знання, отримані під час відвідування виставки, стануть у нагоді майбутнім фахівцям-технологам зі здорового харчування під час навчання, виконання курсових проектів і для подальшого професійного вдосконалення.

    НОВИНИ